9 کاربرد هوش مصنوعی در معماری
آیا هوش مصنوعی در معماری کاربرد دارد؟
کاربرد هوش مصنوعی در معماری شگفتیهای باورنکردنی در اختیار مهندسین قرار میدهد به طوری که میتوانند با به کارگیری این تکنولوژی در طراحی و معماری، ایدههای متفاوتی را اجرا نمایند. امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی که در بخشهای متعددی از صنایع و کسب و کارهای مختلف صورت گرفته است سبب شده تا به سادگی بتوان نتیجه کار را پیش از انجام و عملی شدن آن مشاهده نمود.
در واقع هوش مصنوعی به صاحبان کسب و کار کمک میکند تا قادر باشند بدون هزینه خاص، پیش نمایشی از آینده پروژههای خود را به مشتریان نمایش دهند. البته این تنها بخشی از فواید و مزایای استفاده از این تکنولوژی به شمار میآید؛ به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت معماری بپردازیم.
آشنایی با مفهوم هوش مصنوعی
AI مخفف عبارت Artificial Intelligence یا همان هوش مصنوعی بوده که اخیرا با قابلیتهای متفاوت و جالب خود توجه همگان را جلب نموده است. این تکنولوژی بینظیر از طریق شیوههای متنوع تمام قابلیتهای انسانی را شبیهسازی کرده و سپس به خلاقانهترین روش ممکن از آنها استفاده میکند.
کاربرد هوش مصنوعی در معماری نیز مجموعهای از روشهای پیشرفته برای طراحی، تولید، حفظ و بهینهسازی محیطهای معمارانه است که در نهایت منجر به حل مسائل و مشکلات پیچیده و چند بعدی خواهد شد به گونهای که شیوههای خلاقانه و جدید را در اختیار معمار قرار میدهد.
البته این را در نظر داشته باشید هوش مصنوعی هر بار که هر دیتایی ولو اینکه دیتای مشابه باشد را دریافت کند، نتیجههای متفاوتی ارائه میدهد از این رو نمیتوان به این امید دل بست که بتواند تنها مشکلات و نقص یک نظریه را تغییر دهد و باقی اطلاعات مثبت را به همان شکل نگهداری کند!
بررسی کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در معماری
معماری تلفیقی از علم فیزیک و ریاضی است به همین دلیل نیاز به دقت و ظرافت زیادی دارد که البته در عصر حاضر میتوان به کمک هوش مصنوعی نقایص در معماری را به حداقل رساند؛ چرا که این قابلیت کمک میکند تا بتوان از تمام جنبههای این حرفه پشتیبانی نمود. گفتنی است با وجود اینکه تمامی مهارتهای انسانی در این علم، شبیهسازی میشود اما هنوز نمیتوان مدعی شد که هوش مصنوعی یک جایگزین عالی برای معماران خواهد بود!
در واقع این تکنولوژی یک مددکار حرفهای در طراحی و معماری است که به صورت گام به گام امکان بهرهمندی از اطلاعات بیشتر، راهکارهای مناسبتر، برنامهریزی درستتر و در نهایت پیش نمایشی از هر آنچه که قابل بهره برداری است را فراهم میکند. البته به این نکته توجه کنید که نباید در تمامی شرایط به مزایا و کاربردهای هوش مصنوعی اکتفا نمود چرا که باعث میشود ذهن و خلاقیت ذاتی انسان قدرت خود را از دست دهد و مدام نیازمند این تکنولوژی باشد.
با این وجود بهتر است بدانید کاربرد هوش مصنوعی در معماری فراتر از تصورات بوده و موارد متعددی را شامل میشود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
کسب اطلاعات و دیتا
معماران، عالمان و متخصصان در حوزه فیزیک و ریاضی هستند که با محاسبات دقیق خود سازههای جذاب و مستحکمی را طراحی میکنند، اما محاسبات این افراد نیازمند دقت و ممارست بالایی است؛ از این رو میبایست دقت و توجه زیادی را به خرج بدهند.
بر این اساس با توجه به اولین کاربرد هوش مصنوعی در معماری میتوان اطمینان حاصل کرد که معماران میتوانند دیتای بیشتر، پیچیدهتر و بزرگتری را دریافت نمایند بدون آن که به محاسبات طاقت فرسا نیاز داشته باشند. ضمنا با به کارگیری این تکنولوژی علاوه بر ظرافت بیشتر، در زمان و سایر هزینهها نیز صرفه جویی خواهد شد.
کماکان این نکته را در نظر داشته باشید که هوش مصنوعی ذهن شما را از تفکر بیشتر باز میدارد از این رو پیشنهاد میکنیم تا مراحلی که از عهده ذهن انسان بر میآید را به تنهایی پیش ببرید تا مغز به اطلاعات و خلاقیتهای آماده عادت نکند.
پیش طراحی
از آنجایی که امروزه هزینههای عملیاتی با نوسانات شدید همراه بوده از این رو معماران سعی دارند طراحیها را با دقت و ظرافت بالایی انجام دهند تا مورد تایید کارفرما قرار بگیرد. مثلا در گذشته پیش طراحی از پروژهها کار سخت و طاقت فرسایی بود به شکلی که معماران باید پس از هر بار اصلاحیه تمامی بخشهای مورد نظر را تغییر و مجددا طراحی میکردند. بر همین اساس بهترین کاربرد هوش مصنوعی در معماری بخش پیش طراحی است که به معمار کمک میکند تا با کمترین هزینه ممکن طراحی مورد نظر خود را برای پروژه پیادهسازی نماید.
معماری پارامتریک
در دنیای معماران همانند سایر مشاغل از اصطلاحات خاصی استفاده میشود که گاهی معنای لغوی و اصلی کلمه، با معنای اصطلاحی آن تفاوت زیادی دارد. در برخی موارد نیز معماران برای پیشبرد اهداف خود از قابلیتهای متنوعی در معماری استفاده میکنند که معماری پارامتریک یکی از آنهاست و به نوعی سلاح مخفی در معماری به شمار میآید.
به واسطه این کاربرد هوش مصنوعی در معماری میتوان برخی از مولفههای اصلی را با تغییرات مورد نیاز پیادهسازی نمود و به نوعی خروجی نهایی را نیز با تفاوتها و تغییراتی همراه کرد. در واقع به کمک معماری پارامتریک میتوان محدودیتهایی را برای خروجی اعمال نمود و در نهایت عملکرد ساخت و تولید را تسریع بخشید.
این قابلیت که به واسطه نرم افزارهای کامپیوتری اعمال میشود دارای الگوریتمهای خاص و متفاوتی است که انجام آن توسط نیروی انسانی با محدودیتهای زیادی همراه بوده و مدت زمان طولانیتری را به خود اختصاص میدهد. علاوه بر این به معماران کمک میکند تا در پیش نمایش اصلی، تمام تغییرات مورد نظر را به سادگی اعمال کنند و محاسبات را به صورت دقیق انجام دهند.
پرورش ایدهها
یکی از مهمترین مواردی که به عنوان کاربرد هوش مصنوعی در صنعت معماری مورد بررسی قرار میگیرد، پرورش ایدهها است. در واقع با توجه به خلاقیتهایی که در ایده پردازی معماران وجود دارد این افراد میتوانند ایدههای مد نظر خود را با گروه خود در میان بگذارند و پس از دریافت تمامی کامنتهای مثبت و منفی نتیجه نهایی را به عنوان بیس و پایه انتخاب کنند. در این مرحله نیز میتوان به سراغ هوش مصنوعی رفته تا ایده مورد نظر را به کمک این تکنولوژی، گسترش و به یک طرح کامل و پخته تبدیل نمایید.
برنامه ریزی
شاید بتوان این مورد را جزئی از مهمترین کاربرد هوش مصنوعی در معماری معرفی نمود؛ بدون شک هیچ اقدامی بدون برنامه ریزی اساسی امکان پذیر نیست مگر این که معجزهای رخ دهد! به کمک هوش مصنوعی میتوان صفر تا صد پروژهها را طراحی و برنامه ریزی نمود؛ در واقع این کار به واسطه اطلاعات و دیتای نامحدودی میسر خواهد شد که توسط AI جمع آوری شده است. همچنین با کمک این تکنولوژی میتوانید پیش از ساخت و ساز و بر اساس نوسانات بازار تمام هزینههای ساخت را نیز برآورد نمایید.
شهرهای هوشمند
هوش مصنوعی دنیایی از تنوع را به همراه دارد که در عین جدید و نو بودن میتواند کمی ترسناک نیز باشد! چرا ترسناک؟ به دلیل اینکه این قابلیتها امکان تغییرات ناگهانی در کوتاه مدت را فراهم میکنند. در واقع این تغییرات به حدی با سرعت اعمال خواهند شد که انسان زمان کافی برای هضم آنها را نخواهد داشت.
با این تفاسیر، دیگر کاربرد هوش مصنوعی در معماری، طراحی و ساخت یک شهر هوشمند است که به معماران کمک میکند تا روشهای مدرن را در سازههای جدید به کار ببرند و تمامی دیتای سنتی از ساخت خانه را تغییر دهند. به عبارتی شهرهای هوشمند اطلاعات کافی را در اختیار طراحان قرار میدهد و حتی تغییرات لازم در هر بخش را با هماهنگی مابقی قسمتها انجام خواهد داد؛ از این رو میتوان گفت که در آینده با یک ارگانیسم زنده مواجه هستیم.
فضای داخلی
کاربرد هوش مصنوعی در معماری فراتر از یک طراحی و بازسازی ساده است؛ در واقع میتوان گفت که این قابلیت امکان تجربیات متنوع و متفاوت را فراهم میسازد. به بیان دیگر در شهرهای هوشمندی که در آینده به واسطه هوش مصنوعی طراحی و ساخته میشوند؛ انسانها میتوانند با محدودیتهای کمتری در فضاهای داخلی با یکدیگر در ارتباط باشند. البته که این اقدامات با چالشهای زیادی همراه است اما در نهایت میتوان از طریق دیتا و اطلاعات موجود، راه را برای شگفتی سازی و ترقی بیشتر فراهم نمود.
نظارت تعامل
اینکه بتوان میان تمامی بخشهای تولید کننده از کارگران تا مدیران ارشد، یک ارتباط بدون مشکل و بدون محدودیت اعمال ساخت تنها توسط هوش مصنوعی امکانپذیر است. بدین معنی که با کمک این تکنولوژی و به وسیله ابزارهای مختلف میتوان به راحتی به دست آوردهای جدیدی رسید و از بروز مشکلات در دنیای معماری جلوگیری کرد. البته دقت داشته باشید که جلسات حضوری و بحث درباره یک ایده همیشه نتایج مثبتی به همراه دارد از این رو بهتر است تنها به هوش مصنوعی اکتفا نکنید و با مراجعه حضوری، مسائل مربوط به هر طراحی را مورد بحث و گفتگو قرار دهید.
جمع بندی
کاربرد هوش مصنوعی در معماری فراتر از مواردی است که عنوان شد؛ اما امروز با یک نگاه کلی به بررسی کاربردها و قابلیتهای این تکنولوژی در صنعت معماری پرداختیم. فراموش نکنید برای اینکه بتوان از تکنولوژی هوش مصنوعی در ساخت و ساز بهره برد لازم است که حتما از ابزارهای مناسب استفاده شود زیرا هر یک از آنها دارای قابلیتهای متفاوتی هستند و در نهایت نتایج مختلفی را به دنبال خواهند داشت. مجموعه های زیادی در زمینه شناخت ابزار و کارکرد آنها به کمک هوش مصنوعی فعالیت دارند که برای آشنایی بیشتر میتوانید با کارشناسان واحد پشتیبانی این مجموعهها در ارتباط باشید.
ضمنا مجددا متذکر میشویم با وجود قابلیتهایی که به واسطه هوش مصنوعی در اختیار افراد قرار میگیرد، اما همچنان طراحی و تولید ایدههای انسانی خواهان بیشتری دارد! برای مثال زیباترین و مستحکمترین سازههای موجود در جهان با قدمت چندین ساله بدون کمک تکنولوژی خاص و تنها بر پایه هوش و ذکاوت انسانی به اجرا در آمدهاند؛ به طور کلی تکنولوژیها در عین داشتن فواید و مزایای بسیار، ذهن و جسم انسان را به یک موجود تنبل تبدیل می کند که این خود میتواند معذل و ایراد بزرگی برای پیشرفت تکنولوژیهایی همچون هوش مصنوعی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید